Žijící skanzen

v Jindřichovicích pod Smrkem

Projekt: Společenské zázemí v Žijícím skanzenu

2016

Tento projekt byl v podstatě technický, stavební, šlo v něm o úpravu prostor ve skanzenu tak, aby umožňovaly pořádání různorodých akcí i v zimním období.

Projekt řešil zateplení 4 místností v podstávkovém domě, který je součástí Žijícího skanzenu. Jedná se o hlavní společenskou místnost, v níž se odehrávají přednášky, kulturní a ekovýchovné akce, workshopy apod. a tři navazující pokoje, používané při výše uvedených programech třeba pro rozdělení velké skupiny dětí na více menších skupinek a nebo pro vícedenní pobyty a programy. Zateplení proběhlo pro skanzen adekvátní formou, tedy slaměnými panely omítnutými hliněnou omítkou. Zatepleny pomocí zateplovacích pásků byly i 4 svlakové dveře, aby ani jimi teplo neunikalo. Rovněž tak jsme provedli i výměnu podlahy ve společenské místnosti i pokojíčcích – původní byla příliš hrubá, se spáry mezi prkny, neumožňovala dostatečný úklid i pohodu účastníků. Na podlahu byla použita nová broušená široká prkna na perodrážku, s povrchovou úpravou PNZ. Kompostovací toalety dostaly separační prkýnka, samostatné hadice na odvod moči a odvětrání z hlavních širokých „schozových“ trubek přímo pod prkýnky. Tyto úpravy zajistily separaci moči od tuhého odpadu a tím dokonalejší kompostování a bezzápachový provoz.

  • Tento projekt podpořil částkou 150 000,- Kč:

    Liberecký kraj

Prohlídka skanzenu

Od října do konce března máme již zavřeno. Otevíráme opět 1.4.2018. Je však možné po telefonické dohodě pro větší skupiny domluvit pobyt, exkurzi, řemeslný, výtvarný, hudební či ekologický program na míru. 

...